Kategorie

Polecane

Handmade + vintage
ID #1016

Muffiny – niebo w gębie!

Każdej Pani Domu zdarza się czasami, że z wizytą wpadną niezapowiedziani goście. Nie zawsze mamy świeżo upieczone ciasto czy inne słodkości, które możemy podać do kawy. Nie ma się jednak co martwić! Z naszym przepisem na super – szybkie muffinki na pewno uda się uratować sytuację, a goście będą zachwyceni smakiem i delikatnością łakoci.

 

Składniki na ok. 12 muffinków:

2 szklanki mąki

4 łyżki cukru

1 szklanka mleka

1 jajko

1/2 szklanki oleju

szczypta soli

cukier waniliowy

1 łyżka proszku do pieczenia

dwie garście borówek/jedna czekolada może być nadziewana/rodzynki – do wyboru.

 

Składniki sypkie mieszamy ze sobą i kilka razy przesiewamy przez sitko (to bardzo ważne, żeby z muffinków nie zrobił się zakalec), składniki mokre łączymy ze sobą i mieszamy. Potem mokre wlewamy do suchych (nie odwrotnie!) i mieszkamy aż powstanie dość gęste ciasto. Czekoladę kruszymy drobno (rodzynki sparzamy wrzątkiem, borówki myjemy) i dodajemy do ciasta.

Foremkę do muffinków – najlepiej silikonową, jeśli nie mamy to mogą być małe foremeczki do ciastek, smarujemy masłem i oprószamy mąką, a następnie do połowy wysokości dodajemy ciasto. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st., na ok. 23- 25 minut. Wyciągamy, posypujemy cukrem pudrem i gotowe! Przed podaniem warto ciastka odrobinę schłodzić – muffinki najlepiej smakują kiedy są lekko ciepłe.

Jestem pewna, że tak szybko zrobione ciastka urzekną swoim smakiem! Smacznego!

Tagi: -

Podobne wpisy:

Nie możesz komentować tego wpisu